25 Μαΐου 2024
Expand search form
ΕλληνικάΕλληνικά

Ερευνητική Μελέτη GESS

Ειδική υπηρεσία διαχείρισης ΕΠΑνΕΚ
Development of a Risk Prediction Algorithm Through the Investigation of Genetic Risk Factors and the Complexity of Coronary Artery Disease to Estimate Future Risk of Cardiovascular Events: Angiographic (SYNTAX Score), Clinical and Pharmacogenetic Analysis. (GESS)
Πρόοδος ολοκλήρωσης έργου
100%
Διάρκεια Έργου: 04/06/2018 - 03/12/2022

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου, από το στάδιο της έγκαιρης διάγνωσης, έως το στάδιο της καταπολέμησης της, παραμένει ένα πεδίο που επιδέχεται βελτίωσης. Η στεφανιαία νόσος ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων παγκοσμίως. Κάθε χρόνο εκτιμάται πως πεθαίνουν 7.2 εκατομμύριά (1.95 εξ’ αυτών αφορούν την Ευρώπη) άνθρωποι εξαιτίας παθήσεων της στεφανιαίας νόσου.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις έρευνες υγείας της ΕΛΣΤΑΤ, εκτιμάται πως το 2019, το 2,9% του πληθυσμού έπασχε από στεφανιαία νόσο, ενώ το 3% από έμφραγμα μυοκαρδίου, αυτά τα ποσοστά έχουν παρουσιάσει αύξηση την τελευταία δεκαετία (2,2% , 1,4% το 2009 αντίστοιχα). Επιπλέον, αυτές οι δύο νόσοι πλήττουν κατά κύριο λόγω της ηλικίες άνω των 45.

Η LABNET IAE, σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς ερευνητικούς φορείς μεγάλου κύρους, όπως είναι ο τομέας Παθολογίας του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ (Α’ Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ) και το εργαστήριο Μικροβιολογίας του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ (Α’ Μικροβιολογικό Εργαστήριο ΑΠΘ), σχεδίασε μία μελέτη διερεύνησης του ρόλου 228 γενετικών πολυμορφισμών ως προς την πολυπλοκότητα και βαρύτητα της στεφανιαίας νόσου (SYNTAX score) και ως προς την απόκριση στη φαρμακευτική αγωγή με κλοπιδογρέλη και στατίνες (GESS trial, ClinicalTrials.gov Identifier: NCT03150680). Η μελέτη αυτή αποτελεί την πρώτη προσπάθεια παγκοσμίως σε αυτήν την κατεύθυνση. Μέσω του συνδυασμού γενετικών, φαρμακογενετικών, κλινικών και εργαστηριακών δεδομένων δημιουργείται ο αλγόριθμος (GEnetic Syntax Score – GESScore calculator) που συμβάλλει στην εξατομικευμένη θεραπεία ασθενών με στεφανιαία νόσο. Έτσι, η κλινική και γενετική βάση δεδομένων προσφέρει στη σύγχρονη ιατρική πρακτική, τη μεταφραστική έρευνα και την ιατρική ακριβείας με στόχο την πρόβλεψη εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβαμάτων και την εκτίμηση της βαρύτητας και πολυπλοκότητας της στεφανιαίας νόσου. Η κλινική πιστοποίηση της ομάδας (panel) γενετικών πολυμορφισμών-δεικτών (GEnetic Syntax Score diagnostics-GESSx), συνδυάζεται με τις κλινικές και αγγειογραφικές πληροφορίες που αποτελούν το αξιόπιστο εργαλείο πρόβλεψης καρδιαγγειακών συμβαμάτων GESScore calculator.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Βιβλιογραφία

Facebook
Twitter
LinkedIn